خواص خربزه | 22 خاصیت شگرف خربزه برای سلامتی، بارداری، پوست و لاغری

خربزه از میوه های تابستانی خوشمزه و شیرین است که بومی کشور ایران بوده و در دنیا به نام پرشین ملون (Persian melon) یا خربزه ایرانی نیز مشهور شده است. گیاه خربزه دارای بوته کوتاه و میوه گرد یا کشیده است و به صیفی جات تعلق دارد.

از جمله خواص خربزه می توان به سلامت قلب و چشم، ریه، کاهش استرس، درمان بی خوابی، تقویت سیستم ایمنی بدن، لاغری و بارداری اشاره کرد. طبع خربزه گرم و خشک است.

در ادامه با پرشین استار همراه شوید تا با تعدادی از بهترین خواص دارویی خربزه برای لاغری، پوست، مو و بارداری آشنا شویم.

خواص خربزه
خواص خربزه

خواص دارویی و فواید خربزه

1. تقویت سیستم ایمنی بدن

مصرف منظم خربزه باعث بهبود سیستم ایمنی بدن می شود زیرا خربزه منبع غنی ویتامین C و ویتامین A می باشد که با تحریک گلبول های سفید خون به سیستم دفاعی بدن کمک کرده و از بدن در برابر انواع عفونت ها محافظت می کند.

ویتامین C از آنتی اکسیدان های قوی است که با رادیکال های آزاد مبارزه کرده و از بروز بیماری های مزمن و پیری زودرس پوست جلوگیری می کند.

2. سلامت قلب و کاهش فشار خون 

خربزه منبع غنی پتاسیم است که فشار خون را کنترل کرده، مانع افزایش بیش از حد سدیم در بدن می شود و با کاهش فشار خون به سلامت قلب کمک می کند.

ماده آدنوزین موجود در خربزه برای رقیق شدن خون مفید است و با جلوگیری از لخته شدن خون مانع بروز بیماری های قلبی می شود. ویتامین C نیز از بیماری تصلب شرایین و سخت شدن سرخرگ ها جلوگیری و فولات موجود در خربزه از بروز حمله قلبی پیشگیری می کند.

3. ضد سرطان

خربزه از مواد غذایی مفید برای پیشگیری از سرطان است زیرا منبع غنی ویتامین C و بتاکاروتن است که مانع فعالیت رادیکال های آزاد می شود. رادیکال های آزاد برای بدن مضر هستند زیرا به سلول های بدن آسیب رسانده و باعث رشد سلول های سرطانی می شود.

4. کاهش استرس

پتاسیم موجود در خربزه ضربان قلب را نرمال کرده و با اکسیژن رسانی به مغز به ایجاد آرامش و تمرکز بیشتر فرد کمک می کند. خربزه حاوی سوپراکسید دیسموتاز است که با کاهش فشار خون و آرام کردن اعصاب با استرس مبارزه کرده و مانع مرگ سلولی ناشی از استرس اکسیداتیو می گردد.

5. سلامت چشم

خربزه منبع غنی بتاکاروتن است که برای سلامت چشم حیاتی می باشد، بتاکاروتن در بدن به ویتامین A تبدیل می شود که از بروز آب مروارید جلوگیری و به تقویت بینایی و دید در شب کمک می کند.

مطالعات نشان داده اند مصرف منظم مواد غذایی سرشار از ویتامین میزان ابتلا به آب مروارید را تا 40 درصد کاهش می دهند.

6. نفروپاتی دیابتی و کلیه

نفروپاتی دیابتی نوعی اختلال کلیوی است که طی آن سلول های کلیه به شدت دچار آسیب می شوند. عصاره خربزه از ابتلا به این بیماری جلوگیری کرده و به دلیل شاخص گلیسمی پایین مصرف معمولی آن برای بیماران دیابتی و افراد چاق بی خطر است.

7. سلامت ریه

مصرف منظم خربزه ویتامین A از دست رفته بدن در افراد سیگاری یا افرادی که به طور پیوسته در معرض دود سیگار قرار گرفته اند را جبران کرده و به ترمیم سلول های ریه کمک می کند، بخصوص در افرادی که در اثر مصرف زیاد دخانیات دچار آسیب های ریوی شده اند.

8. درمان بی خوابی

خربزه خاصیت آرام بخشی دارد و با تسکین اعصاب و رفع اضطراب به درمان بی خوابی و سایر اختلالات خواب کمک می کند.

9. قاعدگی و پریود

ویتامین C موجود در خربزه برای تنظیم جریان خون در دوران قاعدگی و کاهش گرفتگی عضلات خانم ها در دوران پریود مفید است. مصرف منظم خربزه در این دوران جریان و لخته شدن خون را کاهش داده و سایر مشکلات قاعدگی را بهبود می بخشد.

خربزه گاهی برای تحریک قاعدگی نیز مصرف می شود.

10. کاهش وزن و لاغری

خربزه از میوه های کم کالری با فیبر فراوان است و به کاهش وزن کمک می کند زیرا فیبر باعث ایجاد احساس سیری در فرد شده و اشتها را کاهش می دهد، همچنین با پر کردن بخش زیادی از معده از مصرف میان وعده جلوگیری و تاثیر زیادی در لاغر شدن دارد.

11. ترک سیگار

اگر جزو افرادی هستید که می خواهید سیگار را ترک کنید اما از علائم ترک سیگار واهمه دارید خربزه به شما کمک خواهد کرد. خربزه سرشار از مواد معدنی و سایر مواد مغذی است که با علائم ترک نیکوتین مقابله کرده و کمبود ویتامین A ناشی از مصرف سیگار را بهبود می بخشد.

12. خواص خربزه برای زن باردار

خربزه برای سلامت زنان باردار و جنین عالی است زیرا حاوی اسید فولیک و فولات فراوان است که به تولید و حفظ سلول های جدید کمک کرده و از بروز اختلالات لوله عصبی جنین جلوگیری می کند، همچنین با دفع سدیم اضافی بدن از احتباس آب در بدن جلوگیری می کند.

13. درمان دندان درد

پوست خربزه برای تسکین دندان درد مفید است، 6 گرم پوست خربزه را به ظرف آبی اضافه کرده و بگذارید بپزد. بعد از خنک شدن به عنوان دهانشویه از آن استفاده کنید.

14. آرتریت

خربزه دارای خواص ضدالتهابی است که از استرس اکسیداتیو در مفاصل و استخوان های جلوگیری کرده و التهاب و درد ناشی از آرتریت را کاهش می دهد.

15. هضم و گوارش

خربزه سرشار از فیبر است که به حرکات روده کمک کرده و با بهبود حرکت مواد غذایی در دستگاه گوارش به سلامت سیستم گوارشی و کاهش خطر ابتلا به سرطان کولورکتال کمک می کند.

خربزه برای درمان یبوست بسیار مفید است.

فواید و مضرات خربزه
فواید و مضرات خربزه

خواص خربزه برای پوست

توجه داشته باشید:

قبل از اعمال موضعی هر گونه ماسک یا ضماد روی پوست صورت و سایر نقاط حساس بدن، حتما اندکی از آن را روی بخش کوچکی از پوست دست تست کرده و 20 دقیقه منتظر بمانید تا از عدم حساسیت پوست خود مطمئن شوید.

16. مرطوب سازی پوست

خربزه حاوی ویتامین های E و K است که نقش مهمی در سلامت و درخشندگی پوست داشته و به مرطوب شدن پوست کمک می کند. خربزه همچنین منبع عالی ویتامین های B، کولین و بتائین است که پوست را شاداب و جوان کرده و استفاده موضعی از خربزه به عنوان نرم کننده و مرطوب کننده پوست معجزه می کند.

17. ترمیم پوست

ویتامین A موجود در خربزه باعث احیای پوست شده و ویتامین C به تولید کلاژن و درخشندگی پوست کمک می کند.

ماسک صورت خربزه

مقداری خربزه را داخل مخلوط کن ریخته و کمی پودر جو دوسر و ماست به آن اضافه و خوب مخلوط کنید. خمیر غلیظ حاصل را با حرکات دایره ای روی صورت و گردن ماساژ دهید و بعد از مدتی با آب گرم بشویید.

برای تاثیر بهتر سه بار در هفته از این ماسک استفاده کنید.

18. ضدپیری

خربزه حاوی مقادیر فراوان اسید فولیک است که موجب بازسازی سلول ها و سلامت پوست می شود، از سوی دیگر ویتامین C با رادیکال های آزاد مبارزه می کند و همین امر به کاهش چین و چروک پوست، حفظ خاصیت ارتجاعی پوست و سنتز کلاژن در پوست کمک می کند.

19. درمان اگزما

آب خربزه برای درمان اگزما و از بین بردن لکه های پوستی و کک و مک صورت و درمان سوختگی و خراشیدگی ها مفید است.

خواص خربزه برای مو

20. ریزش مو

خربزه حاوی مقادیر زیادی اینوزیتول است، این ماده از اشکال ویتامین B است که برای جلوگیری از ریزش مو و افزایش رشد مو حیاتی است. این ویتامین در بیشتر مرکبات به جز لیمو نیز یافت می شود.

21. نرم کننده مو

خربزه یک نرم کننده عالی برای مو محسوب می شود.

ماسک موی خربزه

1 فنجان خربزه را با چنگال خوب هم بزنید و بعد از شامپو ، آن را روی موهای خود مالیده و ماساژ دهید و بعد از 10 دقیقه بشویید.

22. خواص خربزه، پوست خربزه و تخمه خربزه در طب سنتی

  • تخم خربزه بوداده ادرارآور و مقوی میل جنسی است.
  • تخمه خربزه برای دفع کرم های روده مفید است.
  • تخم خربزه سرفه، تب و سوهاضمه را برطرف می کند.
  • خربزه رنگ صورت را روشن کرده و تشنگی، سوهاضمه، سل، یبوست و کم خونی را درمان می کند.
  • مادران برای افزایش شیر خود خربزه مصرف کنند.
  • دم کرده پوست خربزه برای دفع سنگ مثانه مفید است.
  • دمنوش ریشه خربزه یک دیورتیک موثر است و به استفراغ کمک می کند.

انواع خربزه

از جمله انواع خربزه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

خربزه مشهدی که بومی ایران و استان خراسان است با ظاهر کشیده و پوست و گوشت زرد رنگ و بسیار شیرین است.

خربزه آناناسی، بومی آمریکا است و به شکل کشیده با گوشت زرد تیره مایل به نارنجی رنگ و بسیار شیرین است.

خربزه تلخ یا کارلا که طعم بسیار تلخی داشته اما به دلیل خواص بی نظیرش مصرف می شود، از جمله خواص خربزه تلخ می توان به کاهش کلسترول بد، دفع سنگ کلیه، کاهش وزن، سلامت کبد، تقویت سیستم ایمنی بدن اشاره کرد و برای دیابتی ها نیز مفید است.

ارزش غذایی خربزه

انرژی: 34 کالری
کربوهیدرات: 8.6 گرم
پروتئین:0.84 گرم
چربی: 0.19 گرم
فیبر: 0.9 گرم
پتاسیم: 267 میلی گرم

تاریخچه خربزه

خربزه ایرانی گونه اصلی خربزه است که منشا صدها نوع خربزه دیگر نیز می باشد.

تخم خربزه اولین بار در سال 1824 میلادی توسط سفیر انگلیس در ایران به انگلستان برده شد و بعدها به ایالات متحده راه یافت.

علت نامگذاری این میوه شیرین به نام “خربزه” ریشه ادبی دارد، در زبان فارسی میانه، خربزه به نام خربوچک یا خربوژک خوانده می شده که “خر” در فارسی به معنای بزرگ و کلمه “بوچینه” به معنای چیدنی بودار یا خیار می باشد و خربزه به معنی “خیار یا چیدنی بزرگ و معطر” است.

عوارض جانبی و مضرات خربزه

  • مصرف بیش از اندازه خربزه ممکن است باعث نفخ و درد روده و معده شود.
  • مصرف خربزه قبل از غذا یا خوردن خربزه کال باعث بروز اسهال و ورم روده می شود.
  • خوردن خربزه با انبه، پنیر یا عسل مضر است، خربزه با عسل باعث درد شدید معده شده و در صورت عدم رسیدگی پزشکی ممکن است منجر به مرگ شود.
  • خربزه برای سرماخوردگی و سینه درد مضر است.
  • صورت مصرف زیاد خربزه برای افراد دیابتی و افراد مبتلا به چاقی مضر است.

منبع: stylecraze healthybuilderz

🔥 فال امروزتو خوندی؟

فالم رو نشون بده