خواص شلغم | 25 خاصیت عالی آب و برگ و ریشه شلغم در سلامتی، لاغری و بارداری

شلغم از سبزیجات پرخاصیت ریشه دار است که در نواحی معتدل سراسر جهان یافت می شود. ریشه این گیاه پوست سفید مایل به بنفش یا قرمز با گوشت سفید رنگ دارد و برگ های آن را می توان به جای سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج مصرف کرد.

از جمله خواص شلغم می توان به سلامت قلب و استخوان، کبد و ریه ها اشاره کرد. شلغم برای درمان سرماخوردگی، آسم، سرطان، مشکلات چشم و لاغری موثر است و به حفظ سلامت زنان باردار، کودکان و مردان کمک می کند.

طبع شلغم گرم و تر است.

در ادامه با پرشین استار همراه شوید تا با بهترین خواص دارویی شلغم برای سلامتی، پوست و مو آشنا شده و درباره روش مصرف، ارزش غذایی و تاریخچه این سبزی مفید بیشتر بدانیم.

خواص شلغم
خواص شلغم

خواص دارویی و فواید شلغم

1. خواص شلغم برای سرماخوردگی و گلودرد

شلغم منبع غنی ویتامین C است که سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و از بروز بیماری های سرماخوردگی و آنفلوآنزا پیشگیری می کند. در ایران شلغم به عنوان یکی از بهترین داروهای خانگی سرماخوردگی شناخته شده است.

خواص شلغم و عسل

مخلوط شلغم و عسل برای درمان گلودرد و علائم سرماخوردگی مفید است.

کافیست سر شلغم را جدا کرده و داخل آن را با قاشق خالی کنید، طوری که بدنه آن آسیب نبیند، سپس به اندازه 2 قاشق غذاخوری عسل داخل شلغم ریخته و داخل ظرف به گونه ای قرار دهید که عسل از شلغم به بیرون نریزد.

ظرف را داخل یخچال بگذارید تا یک شب بماند، صبح روز بعد مایع جمع شده داخل شلغم را سه بار در روز میل کنید.

2. خواص شلغم در بارداری و جنین

فولات موجود در شلغم از مواد غذایی ضروری برای شکل گیری لوله عصبی و تولید سلول های خونی در جنین می باشد. کمبود فولات در زنان باردار ممکن است باعث کم وزنی نوزاد شده و خطر بروز نقایص مادرزادی در نوزادان را افزایش می دهد.

شلغم برای تقویت و استحکام استخوانی جنین مفید است و کم خونی و یبوست دوران بارداری را برطرف می کند.

3. خواص شلغم برای کودکان و نوزادان

شلغم سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است که برای رشد نوزادان و کودکان ضروری می باشند.

کربوهیدرات موجود در شلغم برای درمان یبوست و یا ناراحتی معده در کودکان مفید بوده و عمل هضم را بهبود می بخشد.

ویتامین C در شلغم از سرماخوردگی و آنفلوآنزاد در کودکان پیشگیری کرده و به جذب آهن در بدن و جلوگیری از کم خونی کمک می کند.

آهن موجود در شلغم برای رشد مغز نوزادان حیاتی است و روی بر عملکرد مغز کودک اثر مثبت می گذارد.

توصیه می شود شلغم از سن 6 یا 7 ماهگی به بعد به غذای نوزادان اضافه شود.

هشدار: شلغم ممکن است باعث نفخ در نوزادان و کودکان شده یا علائم آلرژی مانند عطسه، سرفه، آبریزش بینی یا خارش به همراه داشته باشد. در این صورت لازم است مصرف شلغم را متوقف کرده و با پزشک مشورت شود.

4. خواص شلغم برای مردان

شلغم حاوی مقادیر فراوان ترکیبات ضد قارچی، ضد باکتری و ضد انگلی حاوی گوگرد و گلوکوزینولات ها است و از بزرگ شدن پروستات جلوگیری می کند، این عارضه التهابی می تواند زمینه ساز بروز سرطان پروستات در مردان باشد.

5. سلامت قلب و عروق

شلغم به دلیل دارا بودن ویتامین K دارای خواص ضد التهابی بوده و برگ شلغم با جذب صفرای بیشتر که کلسترول بدن را مصرف می کند به عمل هضم کمک کرده و فولات موجود در شلغم از قلب و عروق در برابر حمله قلبی، آترواسکلروز و بیماری های قلبی ایسکمیک محافظت می کند.

6. پیشگیری از پوکی استخوان

شلغم منبع غنی کلسیم و پتاسیم است و مصرف منظم آن خطر بروز آسیب های مفصلی، پوکی استخوان و آرتریت روماتوئید را کاهش می دهد.

7. سلامت ریه

مصرف برخی مواد سرطان زا مانند سیگار کشیدن به کمبود ویتامین A در بدن منجر شده و خطر بروز التهاب ریه، امفیزم و سایر اختلالات تنفسی را افزایش می دهد. شلغم از سبزیجات مفید برای افراد سیگاری و منبع غنی ویتامین A است که به حفظ سلامت ریه ها کمک می کند.

8. آسم و تنگی نفس

ویتامین C فراوان در شلغم از آنتی اکسیدان های قوی است که به دلیل خواص ضد التهابی برای درمان آسم، رفع خس خس سینه و سایر علائم آسم مفید می باشد.

9. تقویت سیستم ایمنی بدن

شلغم حاوی بتاکاروتن است که به حفظ سلامت غشاهای بدن کمک کرده و با تقویت سیستم ایمنی از بدن در برابر عفونت های شدید محافظت می کند. ویتامین C موجود در شلغم نیز برای افزایش ایمنی بدن و جذب بهتر آهن در بدن حیاتی است.

10. هضم و گوارش

شلغم دارای فیبر فراوان است که برای سیستم گوارش و روده ها عالی می باشد و به پیشگیری و درمان یبوست کمک می کند. گلوکوزینولات های موجود در شلغم نیز در تجزیه باکتری های اچ پیلوری به دستگاه گوارش کمک کرده و از بروز زخم اثنی عشری و سرطان معده پیشگیری می کند.

11. ضد سرطان

شلغم حاوی مقادیر فراوان آنتی اکسیدان ها، گلوکوزینولات و ترکیبات شیمیایی گیاهی است که در بدن به دو ماده ایندول و ایزوتیوسیانات تبدیل شده و به فرایند سم زدایی کبد کمک می کنند. مصرف منظم شلغم خطر بروز سرطان و رشد تومورهای سرطانی در سرطان ریه و کولورکتال را کاهش می دهد.

12. دیابت و قند خون

اسید آلفا لیپوئیک و فیبر موجود در شلغم برای کاهش قند خون و بهبود حساسیت انسولین در افراد دیابتی مفید است.

13. لاغری و کاهش وزن

فیبر فراوان موجود در شلغم به سوخت و ساز بدن کمک کرده، وزن را کنترل و سلامت روده را تضمین می کند و برای مدت زمان طولانی تری فرد را سیر نگه می دارد. شلغم دارای کالری کم و فاقد چربی، سدیم و کلسترول است و همین امر باعث شده به یک ماده غذایی عالی برای لاغری تبدیل شود.

14. بهبود گردش خون

آهن موجود در شلغم برای افرادی که از کم خونی رنج می برد مفید است و به تولید سلول های خونی و تقویت گردش خون کمک کرده و اکسیژن رسانی به اندام های مختلف را بهبود می بخشد.

15. آلزایمر

شلغم حاوی فولات است، فولات نفش مهمی در تنظیم آسید آمینه های مورد نیاز سیستم عصبی ایفا کرده و کمبود آن باعث افزایش سطح هموسیستئین در بدن می شود که زمینه لازم برای بروز بیماری های سیستم عصبی و حافظه مانند آلزایمر و پارکینسون را فراهم می کند.

16. ترک پا

استفاده موضعی از شلغم به درمان ترک خوردگی پاها کمک می کند، کافیست تعدادی شلغم را به همراه برگ های آن ها داخل آب قرار داده و بجوشانید، سپس قبل از خواب به مدت 10 دقیقه پاهای خود را در آب شلغم ولرم خیس کنید. به مدت سه روز این کار را تکرار کنید تا پاها نرم شود.

این کار برای رفع چین و چروک پوست پا نیز مفید است.

17. رفع بوی بد بدن

نوشیدن آب شلغم برای از بین بردن بوی بد بدن به ویژه در فصل تابستان بسیار مفید است.

فواید و مضرات شلغم
فواید و مضرات شلغم

خواص برگ شلغم

18. سم زدایی بدن

برگ شلغم حاوی گلوکوزینولات، گلوکوناستروتیک و گلوکوتراپائولین است که آنتی اکسیدان های حیاتی برای سم زدایی و پاکسازی بدن را فراهم می کنند.

19. پیشگیری از آب مروارید

برگ شلغم منبع غنی لوتئین و کاروتنوئید است، این دو ماده برای سلامت چشم حیاتی بوده و خطر ابتلا به بیماری های دژنراسیون ماکولا و آب مروارید را کاهش می دهند.

20. ضد التهاب

برگ شلغم منبع غنی اسیدهای چرب امگا 3 و ویتامین K است و برای افرادی که از بیماری های التهابی رنج می برند بسیار مفید می باشد. جوشانده برگ شلغم از بیماری های نقرس، آرتریت و دردهای مزمن جلوگیری کرده و به کاهش کلسترول خون کمک می کند.

خواص شلغم برای پوست

توجه داشته باشید:

قبل از اعمال موضعی هر گونه ماسک یا ضماد روی پوست صورت و سایر نقاط حساس بدن، حتما اندکی از آن را روی بخش کوچکی از پوست دست تست کرده و 20 دقیقه منتظر بمانید تا از عدم حساسیت پوست خود مطمئن شوید.

مصرف منظم شلغم برای حفظ رطوبت پوست بسیار مفید است زیرا شلغم دارای مقادیر فراوان آب است و با مرطوب کردن پوست از بروز خشکی پوست جلوگیری می کند.

21. درمان جوش و آکنه

آکنه از مشکلات پوستی شایع است که اغلب به دلیل مسدود شدن منافذ پوست با آلودگی، ناخالصی یا سموم ایجاد می شود و ترشح چربی بیش از حد پوست این وضعیت را بدتر می کند.

مصرف منظم شلغم برای از بین بردن سموم و ناخالصی های بدن و برطرف کردن آکنه و جوش مفید است.

22. ضد پیری و کاهش چین و چروک

مصرف منظم شلغم برای کاهش علائم پیری زودرس پوست مانند خطوط ناخوشایند،چین و چروک و لکه های تیره موثر است زیرا دارای خاصیت آنتی اکسیدانی قوی بوده و حاوی ویتامین A و C می باشد که با رادیکال های آزاد مبارزه و از آسیب پوستی جلوگیری می کنند.

آنتی اکسیدان ها تولید کلاژن را نیز بهبود بخشیده و به افزایش الاستیک و تضمین سلامت پوست کمک می کنند.

23. خواص شلغم برای مو

شلغم حاوی مس فراوان است که به تولید ملانین در بدن کمک کرده و مانع سفید شدن موها می شود، آنتی اکسیدان هایی همچون ویتامین C و E و بتاکاروتن، لوتئین و زاکسنتین نیز موها را در برابر آسیب های اکسیداتیو محافظت کرده و برای سلامت موها عالی هستند.

24. خواص آب شلغم

آب شلغم برای کبد، مشکلات مثانه و درمان آرتریت روماتوئید مفید است.

آب شلغم خواص آنتی اکسیدانی دارد و خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد.

آب شلغم به کاهش وزن کمک می کند، از کم خونی پیشگیری و برای برطرف کردن احتقان ریه، برونشیت و بهبود گردش خون مفید است.

آب شلغم برای دفع سنگ کلیه موثر است و از حمله قلبی، سکته و لخته شدن خون پیشگیری می کند و آرامش بخش اعصاب است.

آب شلغم خواص ضدالتهابی داشته و از بروز آب مروارید و آسم جلوگیری می کند.

24. خواص شلغم در طب سنتی

دفع سنگ کلیه و گرما بخش کلیه
درمان کم خونی
تسکین درد مفاصل و نقرس (ضماد شلغم پخته)
دفع خلط سینه و مفید برای سرماخوردگی (شلغم و عسل)
مقوی میل جنسی (مربا و ترشی شلغم)
سلامت چشم

شلغم در طب چینی نیز پرخاصیت شناخته شده که برای هضم مفید و به لخته شدن و رفع بلغم و خلط بدن کمک می کند.

ارزش غذایی شلغم

مواد مغذی موجود در 1 فنجان شلغم پخته (156 گرم) به صورت زیر است:

کالری: 34.3
کربوهیدرات: 7.9 گرم
پروتئین: 1.1 گرم
چربی: 0.1 گرم
فیبر: 3.1 گرم

خرید و روش مصرف شلغم

هنگام خرید شلغم آن هایی که کوچک تر با ریشه محکم، بدون لکه و همراه ساقه و برگ هستند را انتخاب کنید. شلغم های بزرگ تر که سن بیشتری دارند طعم تلخ تری دارند.

به طور کلی شلغم را در هر غذایی می توان به جای سیب زمینی استفاده کرد.

شلغم بخارپز که با مقدار کمی نمک طعم دار شود هم خوشمزه و هم بسیار مفید است.

ترشی شلغم در کشورهای خاورمیانه پرطرفدار است.

تاریخچه و دانستنی های جالب درباره شلغم

  • شلغم حدود قرن 15 قبل از میلاد در هند و روم باستان مصرف می شده است.
  • شلغم امروزه هم در پخت و پز و طب سنتی و هم در مراسم نمادین کاربرد گسترده ای دارد. به عنوان مثال در مراسم هالووین در اسکاتلند و ایرلند از فانوس شلغم استفاده می شود، در برخی نواحی نیز شلغم را دفع کننده ارواح خبیث می دانند.
  • در جنگ جهانی دوم که گوشت و سیب زمینی کمیاب شده بود در آلمان از شلغم برای تهیه آرد نان استفاده می کردند. زمستان سال های 1916 تا 1917 به نام زمستان شلغم مشهور شد!
  • در طول تاریخ به عنوان غذای افراد فقیر در نظر گرفته می شده و اشراف از خوردن آن امتناع می کردند.

عوارض جانبی و مضرات شلغم

  • شلغم در موارد نادر باعث بروز آلرژی با علائمی همچون خارش، کهیر یا ورم می شود.
  • افرادی که دچار اختلالات تیروئید هستند در مصرف شلغم بخصوص شلغم خام احتیاط کنند.
  • مصرف شلغم ممکن است باعث ایجاد نفخ و باد در دستگاه گوارش شود.
  • برگ شلغم حاوی اگزالات است و برای افراد مبتلا به سنگ کلیه یا سنگ کیسه صفرا ممکن است مضر باشد.
  • گوگرد موجود در شلغم در برخی افراد باعث مسمومیت و مشکلات گوارشی می شود.

منبع: draxe – curejoy goodhealthall momjunction

🔥 فال امروزتو خوندی؟

فالم رو نشون بده