خواص شیر بادام | 11 خاصیت باورنکردنی شیر بادام برای سلامتی + نحوه مصرف

شیر بادام از نوشیدنی های فوق العاده مفید با بافت کرمی و طعم مطبوع است که از نظر ظاهری شباهت زیادی به شیر معمولی دارد.

شیر بادام حاوی مواد مغذی فراوان است و به عنوان جایگزین عالی برای شیر لبنی برای افراد گیاهخوار و کسانی که به شیر حساسیت دارند یا از عدم تحمل لاکتوز رنج می برند محسوب می شود.

خواص شیر بادام چیست؟
خواص شیر بادام چیست؟

از جمله خواص شیر بادام می توان به پیشگیری از سرطان، آلزایمر، سلامت قلب و استخوان ها و دندان، لاغری و پوست اشاره کرد.

جالب است بدانید:

پیشینه مصرف شیر بادام به دوره قرون وسطی بر می گردد، زمانی که شیر گاو به دلیل عدم وجود دستگاه خنک کننده زود خراب می شد در حالی که نگهداری شیر بادام نیاز به یخچال نداشته و مدت زمان بیشتری نسبت به شیر معمولی قابل استفاده می باشد.

طبع شیر بادام گرم و تر است.

برای آشنایی با خواص خارق العاده این شیر گیاهی خوشمزه، ارزش غذایی و مضرات آن در ادامه مطلب با پرشین استار همراه شوید.

خواص دارویی و فواید شیر بادام

1. پیشگیری و کنترل سرطان های خاص

تحقیقات آزمایشگاهی روی شیر بادام نشان داده مصرف این نوشیدنی رشد سلول های سرطانی را کاهش می دهد و به دلیل دارا بودن چربی های تک غیر اشباع نقش مهمی در جلوگیری از سرطان اندومتر دارد.

مصرف چربی های تک غیر اشباع در مقادیر بالا، خطر ابتلا به کارسینوم هپاتوسلولار (شکل نادری از سرطان کبد) و برخی انواع خاص سرطان سینه را نیز کاهش می دهد و به همین دلیل بادام و شیر بادام از بهترین غذاهای ضد سرطانی محسوب می شوند.

2. کاهش وزن و لاغری

شیر بادام از نوشیدنی های کم کالری است به طوری که در مقایسه با شیر بز که دارای 168 کالری در هر 8 اونس می باشد شیر بادام حدود 40 کالری دارد و به دلیل کربوهیدرات، کالری و قند ناچیز موجود در آن اغلب توسط رژیم های غذایی که از چربی های سالم استفاده می کنند (از جمله رژیم کتوژنیک یا رژیم های غذایی کم کربوهیدرات دیگر) مصرف منظم آن توصیه می شود.

از سوی دیگر شیر بادام (شیرین نشده) اثر کمی روی قند خون داشته و بدن از مواد مغذی موجود در آن برای تولید انرژی به جای ذخیره چربی استفاده می کند.

محصولات حاوی بادام با افزایش انرژی و حتی مصرف انرژی هنگام استراحت، به افزایش چربی سوزی نیز کمک می کنند.

هشدار: توجه داشته باشید در بسیاری از محصولات شیر بادام تجاری از مقادیری افزودنی های شیرین کننده استفاده می شود.

3. تقویت و سلامت قلب

چربی های تک غیر اشباع موجود در شیر بادام برای تقویت قلب بسیار مفید است و خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهد.

مصرف محصولات بادام از جمله شیر بادام به کاهش کلسترول بد خون کمک کرده و سطح کلسترول خوب بدن را افزایش می دهد.

چربی های موجود در شیر بادام همچنین نقش مهمی در کاهش خطر ابتلا به بیماری خوشه ای به نام سندرم متابولیک دارند. این سندرم ترکیبی از اختلالات سلامتی از جمله فشار خون بالا، قند خون بالا، چربی های اضافه در نواحی شکمی و کلسترول خوب پایین و از عوامل بروز حمله قلبی یا سکته مغزی می باشد.

4. تقویت دندان ها و استخوان ها

اگرچه ویتامین D و پروتئین موجود در شیر بادام به اندازه شیر لبنی نمی باشد اما همچنان منبع خوب ویتامین D است که به تقویت استخوان ها و دندان ها و افزایش تراکم استخوانی کمک می کند و چربی های سالم موجود در آن نیز برای سلامت استخوان ها مفید است.

آزمایش های انجام شده روی موش های ماده نشان می دهد چربی های سالم موجود در شیر بادام سلامت استخوان ها را تضمین کرده و از بروز پوکی استخوان و شکنندگی استخوان ها پیشگیری می کند.

البته توجه داشته باشید این مقدار ویتامین D تنها در برندهای تجاری شیر بادام یافت می شود و شیر بادام خانگی فاقد این نوع ویتامین است.

5. پیشگیری از آلزایمر

اگرچه آلزایمر در حال حاضر هیچ گونه درمان قطعی ندارد اما بسیاری روش های طبیعی وجود دارد که دانشمندان برای پیشگیری یا کند کردن پیشرفت این بیماری توصیه می کنند.

مصرف شیر بادام به دلیل ویتامین E موجود در آن سرعت زوال مغزی را کاهش داده، پیشرفت آلزایمر را کند می کند، از بدن در برابر بیماری های قلبی و سرطان محافظت و به حفظ سلامت استخوان ها و چشم و بهبود عملکرد ذهنی کمک می کند.

6. دیابت و قند خون

شیر بادام نسبت به شیر لبنی قند کمتری دارد زیرا در هر 240 میلی لیتر شیر بادام حدود 1 تا 2 گرم کربوهیدرات وجود دارد که بیشتر آن را فیبر تشکیل می دهد در حالی که محتوای کربوهیدرات موجود در همان مقدار شیر لبنی  حدود 13 گرم است و بیشترین درصد آن را قند تشکیل می دهد.

به همین دلیل جایگزین کردن شیر لبنی با شیر بادام برای افراد دیابتی که نیاز به کنترل دائمی قند و کربوهیدرات بدن دارند مفید می باشد.

هشدار: لازم به ذکر است بسیاری از انواع تجاری شیر بادام حاوی مقادیر زیادی قند افزودنی هستند به طوری که معمولا در هر 240 میلی گرم بین 5 تا 17 میلی گرم قند وجود دارد. توصیه می شود قبل از مصرف مواد غذایی حتما میزان قند آن ها را بررسی کنید.

7. کلسیم در شیر بادام

شیر بادام در مقایسه با شیر لبنی مقادیر کمی کلسیم دارد، اما از آن جایی که اغلب از این ماده غذایی به عنوان جایگزینی برای شیر لبنی استفاده می شود تولیدکنندگان معمولا مقداری کلسیم به آن اضافه می کنند.

همانطور که می دانید کلسیم برای رشد و سلامت استخوان ها ضروری است، خطر ابتلا به پوکی استخوان و شکستگی ها را کاهش می دهد و به بهبود عملکرد قلب، اعصاب و ماهیچه ها کمک می کند.

توجه: بعضی مارک های تجاری شیر بادام از نوعی کلسیم به نام تری کلسیم فسفات به جای کلسیم کربنات داخل شیر بادام استفاده می کنند اما این نوع کلسیم به خوبی جذب بدن نمی شود. بنابراین حتما قبل از خرید به برچسب محصول توجه داشته باشید.

نکته: اگر قصد دارید شیر بادام خانگی را جایگزین محصولات لبنی کنید از افزودن مواد غذایی کلسیم دار به رژیم غذایی خود غافل نشوید.

8. مناسب برای افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز

عدم تحمل لاکتوز نوعی عارضه پزشکی است که بدن فرد مبتلا، قادر به هضم لاکتوز – قند موجود در شیر – نمی باشد.

این عارضه ممکن است با علائم ناراحت کننده ای همچون درد معده، نفخ، گاز همراه باشد و از آن جا که شیر بادام به طور طبیعی فاقد لاکتوز است جایگزین مناسب شیر معمولی در افرادی است که از این بیماری رنج می برند.

9. گیاهخواران

شیر بادام از انواع شیر گیاهی است که بخصوص برای افراد گیاهخوار جایگزین خوبی برای شیر لبنی محسوب شده و به تنهایی یا در ترکیب با سایر مواد غذایی قابل مصرف می باشد.

شیر لبنی دارای پروتئین هایی است که باعث ایجاد آلرژی به شیر در حدود 0.5 درصد بزرگسالان می شود، جالب است بدانید 14 درصد افرادی که به شیر لبنی حساسیت دارند نسبت به شیر سویا نیز آلرژی دارند.

در حالی که شیر بادام فاقد این نوع پروتئین می باشد و به همین دلیل برای افرادی که به شیر لبنی یا شیر سویا حساسیت دارند جایگزین مناسبی محسوب می شود.

هشدار: توجه داشته باشید شیر بادام حاوی پروتئین های قابل هضم بسیار کمتری نسبت به شیر لبنی نیز می باشد و به همین دلیل به عنوان جایگزین شیر لبنی برای نوزادان و کودکانی که نسبت به شیر لبنی آلرژی دارند مناسب نیست.

10. بیماری های کلیوی

افرادی که از بیماری های کلیه رنج می برند اغلب از مصرف شیر لبنی اجتناب می کنند زیرا این نوع شیر حاوی فسفر و پتاسیم فراوان است و باعث تشدید علائم این بیماری ها می شود در حالی که سطح فسفر موجود در شیر بادام کم بوده و پتاسیم آن در سطح متوسط است.

در 240 میلی لیتر شیر لبنی حدود 233 میلی گرم فسفر و 366 میلی گرم پتاسیم موجود است در حالی که این مقدار در شیر بادام به تنها 20 میلی گرم فسفر و 160 میلی گرم پتاسیم کاهش می یابد. (اگرچه این مقدار ممکن است در برندهای مختلف متفاوت باشد.)

لازم به ذکر است حضور فسفر بیش از حد در خون خطر ابتلا به بیماری های قلبی، پرکاری غده پاراتیروئید و بیماری های استخوانی را افزایش می دهد و مصرف بیش از حد پتاسیم، نامنظم شدن ریتم قلبی، حمله قلبی و مرگ را به دنبال خواهد داشت.

11. خواص شیر بادام برای پوست

شیر بادام حاوی ویتامین E است که از انواع آنتی اکسیدان های قوی محسوب شده و با فعالیت رادیکال های آزاد ناشی از ترکیبات شیمیایی موجود در غذا، قرار گرفتن در معرض نور خورشید یا عوامل دیگر مقابله می کند، سلامت بدن و زیبایی پوست را بهبود بخشیده و روند پیری را کند می کند.

مقایسه شیر بادام با شیر لبنی، شیر نارگیل، شیر برنج و شیر سویا

شیر لبنی

برخی افراد نسبت به مصرف شیر لبنی حساسیت دارند، همچنین پروتئین های موجود در شیر گاو معمولا باعث بروز التهاب می شود که از علل اصلی بسیاری از بیماری ها محسوب می شود.

از سوی دیگر بیشتر خواص شیر گاو در نوع خام آن نهفته شده نه نوع پاستوریزه. در واقع آمار ابتلا به پوکی استخوان در کشورهایی که شیر پاستوریزه بیشتری مصرف می کنند بالاتر است، همچنین شواهدی وجود دارد مبنی بر این که مصرف شیر گاو رشد سلول های سرطان پروستات را افزایش می دهد.

شیر نارگیل

شیر نارگیل حاوی اسید لوریک است که به آسانی در بدن جذب شده و به تامین انرژی کمک می کند. اسید لوریک همچنین برای درمان عفونت های بدن مفید است.

مصرف شیر نارگیل اصل دارای خواص زیادی برای سلامتی بدن است و تا زمانی که در مقادیر مناسب مصرف شود به کاهش وزن کمک می کند اما به دلیل محتوای کالری فراوان، مصرف بیش از حد آن ممکن است باعث چاقی و اضافه وزن شود.

شیر بادام

شیر بادام یکی از پرکاربردترین شیرهای گیاهی است که برای کاهش وزن بسیار مناسب است اما نسبت به شیر نارگیل مواد مغذی کمتری دارد.

این نوشیدنی به دلیل خاصیت ضد التهابی و آنتی اکسیدانی، باعث ایجاد آلرژی نسبت به شیر در بدن نمی شود و به کاهش رشد سلول های سرطانی (برخلاف شیر لبنی) کمک می کند. اگرچه معمولا با افزودنی های مضر همچون شکر و برخی مواد مغذی اضافه ترکیب می شود که به خوبی توسط بدن جذب نمی شوند.

شیر برنج

شیر برنج به سادگی با برنج، آب و ویتامین های افزودنی درست می شود اما از نظر ارزش غذایی چندان غنی نمی باشد.

از سوی دیگر شیر برنج خطر مسمومیت آرسنیک را افزایش می دهد. بنابراین توصیه می شود به جای مصرف شیر برنج شیر برنج از شیر نارگیل یا شیر بادام استفاده کنید.

شیر سویا

تا مدت ها شیر سویا یکی از گزینه های شیر سالم محسوب می شد اما تحقیقات انجام شده طی سال های گذشته نشان می دهد اگرچه سویا دارای خواص زیادی می باشد اما 95 درصد سویای فروشگاه ها به صورت ژنتیکی تغییر پیدا کرده و معمولا برای بدن مضر می باشند.

خرید و نگهداری شیر بادام

شیر بادام را می توان به صورت خانگی و در منزل درست کرده یا به صورت آماده از سوپرمارکت خریداری کرد.

هنگام خرید دقت داشته باشید شیر بادام بدون شکر افزودنی انتخاب کنید.

در صورتی که قصد جایگزین کردن شیر بادام به جای شیر لبنی دارید توصیه می شود شیر بادام حاوی کلسیم خریداری کنید.

مطالعات نشان داده بادام خواص متعددی برای سلامتی دارد اما شیر بادامی که در خانه تهیه می کنیم فاقد بسیاری از این خواص می باشد زیرا از بادام های بدون پوست به دست می آید به همین دلیل بیشتر فیبر و بخش بزرگی از آنتی اکسیدان های خود را از دست می دهد، اگرچه همچنان فواید متعددی می توان برای آن لیست کرد.

از آن جا که در تهیه شیر بادام از آب استفاده شده، غلظت مواد مغذی موجود در آن به میزان بادام، مقدار آب و این که آیا ویتامین و مواد معدنی به آن اضافه شده یا خیر بستگی دارد.

نحوه مصرف شیر بادام

طرز استفاده شیر بادام
طرز استفاده شیر بادام

از شیر بادام می توان به عنوان ماده جایگزین شیر لبنی در آشپزی و غیره استفاده کرد.

برخی روش های استفاده از شیر بادام عبارتند از:

به عنوان نوشیدنی مغذی و احیا کننده
به همراه غلات صبحانه
داخل چای، قهوه یا شکلات داغ
داخل اسموتی ها
تهیه کلوچه و پنکیک
داخل سوپ و سس ها
تهیه بستنی و ماست بادام خانگی

ارزش غذایی شیر بادام

مواد مغذی موجود در یک لیوان شیر بادام (220 میلی لیتر) به صورت زیر است:

کالری: 40
کربوهیدرات: 2 گرم
پروتئین: 1 گرم
چربی: 3 گرم
فیبر: 1 گرم

عوارض جانبی و مضرات شیر بادام

آلرژی به آجیل ها از جمله بادام بسیار شایع می باشد بنابراین تنها پس از اطمینان از عدم حساسیت به بادام نسبت به مصرف شیر بادام اقدام کنید.

از آن جا که بادام حاوی اگزالات است تعدادی موارد ابتلا به سنگ کلیه در اثر مصرف بیش از حد شیر بادام در کودکان گزارش شده، بنابراین توصیه می شود از مصرف بیش از حد این نوشیدنی بخصوص در کودکان اجتناب شود.

منبع: healthline – draxe

🔥 فال امروزتو خوندی؟

فالم رو نشون بده