کلیه چگونه خراب می شود؟ | 10 عادت که باعث آسیب کلیه ها خواهد شد

کلیه ها ارگان های حیاتی هستند که عملکرد های مهم زیادی از جمله فیلتر کردن خون برای دفع سموم و حفظ تعادل نمک و آب را در بدن بر عهده دارند. کلیه ها همچنین در تنظیم هورمون ها و متابولیسم ویتامین و مواد معدنی نقش دارند.

کلیه چگونه خراب می شود؟
کلیه چگونه خراب می شود؟

اختلال در عملکرد کلیه به ندرت اتفاق می افتد اما برخی کار ها هستند که احتمال از کار افتادن کلیه ها را افزایش می دهند.

در ادامه این مقاله 10 عادت روزانه که می تواند باعث آسیب کلیه ها و خراب شدن آن ها شود را ارائه کرده ایم. با پرشین استار همراه باشید؛

1. استفاده بیش از حد از مسکن ها

دارو های مسکن و ضد درد مانند NSAIDs (دارو های ضد التهابی غیر استروئیدی مانند آسپیرین، استامینوفن و ایبوپروفن) ممکن است درد را کاهش دهند اما می توانند به کلیه ها آسیب وارد کنند.

2. زیاده روی در مصرف نمک

رژیم های غذایی حاوی مقادیر بالای نمک به دلیل سدیم زیادهی که وارد بدن می کنند، می توانند فشار خون را افزایش داده و به نوبه خود به کلیه ها آسیب برسانند.

متخصصان توصیه می کنند که به جای نمک غذا های خود را با گیاهان و ادویه ها مزه دار کنید.

3. خوردن غذا های فرآوری شده

غذا های فرآوری شده مقادیر قابل توجهی سدیم و فسفر دارند، بسیاری از افرادی که به بیماری کلیوی مبتلا هستند باید فسفر را در رژیم های غذایی خود محدود کنند.

برخی از مطالعات نشان داده اند که مصرف زیاد فسفر موجود در غذا های فرآوری شده در افرادی که بیماری کلیوی ندارند هم باعث آسیب به کلیه ها و استخوان های آن ها می شود.

4. عدم نوشیدن آب کافی

هیدراته نگه داشتن بدن به کلیه های شما کمک می کند تا سدیم و سموم بدن را پاکسازی کنند. نوشیدن آب به مقدار کافی یکی از بهترین راه ها برای جلوگیری از ابتلا به سنگ کلیه محسوب می شود.

افراد مبتلا به بیماری های کلیوی یا نارسایی کلیه باید مصرف مایعات خود را محدود کنند اما برای بیشتر افراد، نوشیدن 1.5 تا 2 لیتر آب در روز ضروری است.

5. بی خوابی

خواب شبانه برای سلامتی کلی بدن و کلیه ها بسیار مهم است. جالب است بدانید که عملکرد کلیه ها با چرخه خواب تنظیم می شود.

6. زیاده روی در مصرف گوشت

پروتئین های حیوانی مقادیر زیادی اسید را در خون ایجاد می کند که می تواند برای کلیه مضر باشد و باعث اسیدوز شود (شرایطی که کلیه ها نمی توانند به خوبی اسید را از بین ببرند).

پروتئین برای رشد، نگهداری و ترمیم همه ی قسمت های بدن مورد نیاز است اما رژیم غذایی باید حاوی مقادیر قابل توجهی میوه و سبزیجات هم باشد.

7. زیاده روی در مصرف غذا های شیرین

زیاده روی در مصرف غذا های شیرین علاوه بر اینکه باعث چاقی می شود خطر ابتلا به فشار خون بالا و دیابت که هر دو از علل اصلی ابتلا به بیماری های کلیوی هستند را افزایش می دهد.

8. سیگار کشیدن

مطمئنا سیگار کشیدن برای ریه ها و قلب مضر هستند اما آیا می دانید که سیگار کشیدن ممکن است برای کلیه های شما نیز مضر باشد؟

افرادی که سیگار می کشند احتمالاً پروتئین در ادرار دفع می کنند که یکی از نشانه های آسیب دیدن کلیه است.

علاوه بر این استعمال سیگار بر فشار خون تاثیر منفی می گذارد و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهد. باریک شدن رگ های خونی در کلیه ها باعث آسیب به سرخرگ ها و تصلب شرایین در عروق کلیوی می شود.

9. زیاده روی در مصرف نوشیدنی های الکلی

زیاده روی در مصرف نوشیدنی های الکلی خطر ابتلا به بیماری های مزمن کلیه را تا دو برابر افزایش می دهد.

افراد سیگاری که مشروبات الکلی هم مصرف می کنند تا پنج برابر بیشتر از افرادی که سیگار نمی کشند یا الکل مصرف نمی کنند به بیماری های مزمن کلیوی مبتلا می شوند.

10. نشستن به مدت طولانی

نشستن برای مدت زمان طولانی احتمال آسیب به کلیه ها را افزایش می دهد.

اگرچه محققان هنوز نمی دانند که چرا یا چطور فعالیت بدنی بر سلامت کلیه تأثیر می گذارد اما این احتمال وجود دارد که فعالیت بدنی بیشتر با کاهش فشار خون بالا و بهبود متابولیسم گلوکز به سلامت کلیه کمک می کند.

تغذیه مناسب و سالم برای بیماران کلیوی

بیماران کلیوی چه غذا هایی نباید بخورند؟

غلات سبوس دار که حاوی مقادیر بالای فسفر هستند، جو دوسر، آجیل و مغزیجات، عدس، ماهی، گوشت قرمز، مرغ، نوشابه ها، سبزیجات و میوه هایی مانند گوجه فرنگی، سیب زمینی، موز و پرتقال.

بیماران کلیوی چه غذا هایی باید بخورند؟

مقدار زیادی سبزیجات و میوه تازه (به خصوص سیب، هلو، لوبیا سبز و هویج)، شیر های گیاهی به جای لبنیات، ذرت، غلاتی مانند برنج  و پروتئین در مقادیر متوسط.

برخی مواد معدنی مانند منیزیم و ویتامین B6 برای جلوگیری از ابتلا به سنگ کلیه مفید هستند.

منبع : kidney

🔥 فال امروزتو خوندی؟

فالم رو نشون بده