خواص تخم گشنیز | 21 خاصیت خارق العاده تخم گشنیز برای سلامتی، لاغری و پوست

تخم گشنیز یا بذر و دانه گشنیز از دانه های پرخاصیت و میوه گیاه گشنیز است که از دیرباز به عنوان ادویه بخصوص در غذاهای آسیایی و هندی کاربرد گسترده ای داشته است.

از جمله خواص دارویی تخم گشنیز می توان به درمان مشکلات هضم و معده، یبوست، لاغری، سلامت چشم، کاهش کلسترول و فشار خون بالا، سلامت کلیه و کبد، درمان کم خونی، مسمومیت غذایی و بهبود سرماخوردگی و آنفلوآنزا اشاره کرد.

تخم گشنیز برای سلامت زنان، بیماران دیابتی و افراد مبتلا به بی اشتهایی عصبی نیز مفید است.

طبع تخم گشنیز سرد و خشک است.

خواص تخم گشنیز
خواص تخم گشنیز

در ادامه با پرشین استار همراه باشید تا با بهترین خواص تخم گشنیز برای سلامتی، پوست و مو آشنا شده و درباره طریقه مصرف و مضرات تخم گشنیز بیشتر بدانیم.

خواص دارویی و فواید تخم گشنیز

1. دیابت و قند خون

تخم گشنیز سرشار از فیبر است و اثر تحریک کننده در غدد درون ریز دارد که باعث افزایش ترشح انسولین در پانکراس شده و سطح انسولین و قند خون را تنظیم می کند.

تخم گشنیز برای کاهش کلسترول دیابتی ها نیز مفید است. برای تنظیم کلسترول و قند خون توصیه می شود تخم گشنیز را از شب قبل خیس کرده و صبح روز بعد آب آن را بنوشید.

2. پوکی استخوان

تخم گشنیز سرشار از آنتی اکسیدان هایی همچون ویتامین A، ریبوفلاوین، نیاسین، اسید فولیک، ویتامین C، ویتامین K، کلسیم و کاروتن است که همگی برای پیشگیری از پوکی استخوان و سلامت مفاصل بسیار مفید هستند.

مصرف روزانه 3 گرم تخم گشنیز که در 150 میلی لیتر آب خیس خورده تاثیر خوبی روی استخوان ها دارد.

3. هضم و گوارش

تخم گشنیز سرشار از بورنئول و لینالول است که هر دو به بهبود گوارش و هضم کمک می کنند.

تخم گشنیز به دلیل دارا بودن ترکیبات ضد باکتریایی همچون لیمونن، سینئول، بتا-فلاندرن و آلفا-پینن از اسهال که منشا باکتریایی دارد پیشگیری می کند.

فیبر فراوان موجود در تخم گشنیز برای درمان یبوست مفید است و مصرف تخم گشنیز تهوع و استفراغ را نیز برطرف می کند.

نوشیدن آب تخم گشنیز که از شب قبل خیسانده اید علاوه بر کاهش قند خون، برای درمان مشکلات گوارشی نیز مفید است.

4. سلامت چشم

استفاده از تخم گشنیز به دلیل خواص آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و ضد باکتری از بهترین روش ها برای درمان ورم ملتحمه چشم به شمار می رود که قرمزی، التهاب، درد و خارش را از بین برده و از عفونت چشم جلوگیری می کند.

برای درمان ورم ملتحمه کافیست تعدادی تخم گشنیز را خوب شسته، داخل پارچه تمیزی قرار داده و به مدت 1 ساعت داخل آب تمیز بگذارید تا خیس بخورد.

سپس آب را بجوشانید و بعد از خنک شدن، چشمان خود را با آن بشویید.

5. آرتریت و روماتیسم

تخم گشنیز دارای ترکیباتی همچون اسید لینولئیک و سینئول است که به خواص ضد التهابی و ضد روماتیسمی شناخته شده اند و به کاهش علائم آرتریت کمک می کند.

6. قاعدگی و پریود

تخم گشنیز برای تسکین دردهای شکمی و گرفتگی ناشی از قاعدگی مفید است و مصرف آن برای خانم هایی که از قاعدگی نامنظم رنج می برند توصیه می شود.

کافیست 6 گرم تخم گشنیز را داخل نیم لیتر آب بجوشانید تا زمانی که 1/4 لیتر آب تخم گشنیز باقی بماند. سپس 1 قاشق چایخوری شکر به آن اضافه کنید و سه بار در روز این دمنوش را به صورت گرم بنوشید.

7. کاهش کلسترول

تخم گشنیز به دلیل محتوای مواد مغذی همچون اسید اولئیک، اسید لینولئیک، اسید پالمیتیک و اسید اسکوربیک (ویتامین C) به کاهش کلسترول بد خون کمک کرده و کلسترول خوب را افزایش می دهد و خطر ابتلا به بیماری های قلبی همچون آترواسکلروز، حمله قلبی و سکته را تا حد زیادی کاهش می دهد.

8. کاهش فشار خون بالا

تخم گشنیز حاوی پتاسیم است که نقش مهمی در کاهش فشار روی عروق خونی و حفظ سلامت قلب ایفا می کند. افزودن تخم گشنیز به رژیم غذایی علاوه بر کاهش فشار خون، ضربان قلب را نیز تنظیم می کند.

9. کم خونی

کم خونی معمولا به دلیل کمبود آهن در بدن رخ می دهد و با علائمی همچون تپش قلب، تنگی نفس، کاهش عملکرد شناختی و خستگی زیاد شناخته می شود.

تخم گشنیز حاوی مقادیر زیادی آهن است که عملکرد درست سیستم های مختلف بدن را تضمین کرده و به پیشگیری و درمان کم خونی کمک می کند و سلامت استخوان ها را بهبود می بخشد.

10. سالمونا و مسمومیت غذایی

سالمونا نوعی باکتری است که نقش زیادی در ابتلای فرد به بیماری های مرتبط با غذا مانند مسمومیت غذایی دارد.

تخم گشنیز دارای مقادیر فراوانی ترکیب دودکانل است که دارای خاصیت ضد باکتری بوده و اثر آن برای درمان سالمونا حتی از داروهای آنتی بیوتیک نیز بیشتر است.

11. آبله

تخم گشنیز به دلیل خواص آنتی اکسیدانی، ضد میکروبی، سم زدایی و ضد عفونی کننده نه تنها به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند بلکه برای کاهش درد، خارش و تسکین پوست آسیب دیده از آبله نیز اثر مثبت دارد.

12. لاغری و کاهش وزن

تخم گشنیز یک میان وعده سرشار از فیبر محسوب می شود که به کاهش اشتها و سیری طولانی مدت کمک کرده و ویتامین B موجود در آن نیز باعث افزایش سوخت و ساز بدن می شود و تاثیر مثبت در کاهش وزن دارد.

13. سلامت کلیه

تخم گشنیز باعث افزایش حجم ادرار شده، برای سلامت کلیه ها مفید است و به دلیل خاصیت ضد التهابی تورم ناشی از نارسایی کلیه را برطرف می کند.

14. کبد

تخم گشنیز با بهبود عملکرد سیستم گوارشی به حفظ سلامت کبد نیز کمک می کند زیرا تنظیم حرکات روده باعث کاهش فشار روی کبد شده و عملکرد این اندام مهم را بهبود می بخشد.

15. زخم دهان

جویدن تخم گشنیز باکتری های دهان را از بین برده و بوی بد دهان را برطرف می کند. سیترونلال موجود در آن نیز دارای خاصیت ضد عفونی کنندگی است و به درمان زخم دهان کمک می کند.

16. انرژی بخش

تخم گشنیز به دلیل آهن فراوان به تامین انرژی مورد نیاز بدن کمک می کند، بنابراین توصیه می شود صبح خود را با افزودن تخم گشنیز به صبحانه آغاز کنید.

17. بی اشتهایی عصبی

بی اشتهایی عصبی یا آنورکسیا از بیماری های مرتبط با خوردن است، اگرچه تخم گشنیز این اختلال را درمان نمی کند اما اثر خوبی در کاهش علائم آن دارد.

18. سرماخوردگی و آنفلوآنزا

تخم گشنیز منبع غنی ویتامین C است که سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و به پیشگیری و درمان بیماری هایی همچون سرماخوردگی و آنفلوآنزا کمک می کند.

برای درمان سرماخوردگی و آنفلوآنزا کافیست نصف فنجان تخم گشنیز را خوب بشویید و 3 تکه زنجبیل را ریز کرده و به آن اضافه کنید.

سپس 3 فنجان آب را روی حرارت بگذارید تا به جوش برسد، مخلوط زنجبیل و تخم گشنیز را به آب جوش افزوده و حرارت را کم کنید تا زمانی که تنها 2 فنجان دمنوش باقی بماند.

توصیه می شود این دمنوش را گرم بنوشید تا بهترین نتیجه را بگیرید.

فواید و مضرات تخم گشنیز
فواید و مضرات تخم گشنیز

خواص تخم گشنیز برای پوست و مو

توجه داشته باشید:

قبل از اعمال موضعی هرگونه ماسک یا ضماد روی پوست صورت و سایر نقاط حساس بدن، حتما اندکی از آن را روی بخش کوچکی از پوست دست تست کرده و 20 دقیقه منتظر بمانید تا از عدم حساسیت پوست خود مطمئن شوید.

19. بیماری های پوستی

تخم گشنیز با بیماری های پوستی مانند خارش، اگزما و التهاب پوست مقابله کرده و به درمان زخم ها کمک می کند.

برای درمان خارش و تحریکات پوستی کافیست مقداری تخم گشنیز را با آب مخلوط کرده و بگذارید خوب خیس بخورد.

سپس 1 قاشق چایخوری عسل به آن اضافه کنید و مخلوط به دست آمده را روی نواحی مورد نظر اعمال کنید تا خارش را تسکین دهد و بعد از 10 دقیقه با آب بشویید. این روش برای درمان زخم دهان نیز مفید است.

20. آکنه و جوش

تخم گشنیز به دلیل خاصیت ضد باکتری و ضد التهابی برای درمان جوش و آکنه مفید است.

ماسک ضد جوش تخم گشنیز

مقداری تخم گشنیز را با اندکی زردچوبه و 1 قاشق چایخوری عسل مخلوط کرده و روی پوست خود اعمال کنید و بعد از چند دقیقه که ماسک خشک شد صورت خود را با آب بشویید.

21. درمان ریزش مو

تخم گشنیز به دلیل مواد مغذی فراوان به درمان ریزش مو کمک کرده و با تقویت فولیکول های مو باعث افزایش رشد موها می شود.

نگهداری و طریقه مصرف تخم گشنیز

تخم گشنیز را می توان برای ماه ها در بطری شیشه ای دربسته نگهداری کرد، لازم به ذکر است این دانه ها در طولانی مدت و به مرور ممکن است عطر و طعم خود را از دست بدهند.

در کشورهای آسیایی از پودر تخم گشنیز معمولا به عنوان ادویه در آشپزی استفاده می شود.

در کشورهای غیر آسیایی تخم گشنیز در تهیه ترشیجات مورد استفاده قرار می گیرد.

تخم گشنیز را می توان به صورت دانه کامل یا پودر تخم گشنیز استفاده کرد.

پودر تخم گشنیز برای تهیه خمیر نان، ادویه کاری، سوپ ها و برخی سس ها به کار می رود.

عطر و طعم تخم گشنیز بر اثر حرارت افزایش می یابد به همین دلیل دانه های کامل گشنیز را معمولا به همراه روغن زیتون و نمک سرخ کرده و به عنوان میان وعده عالی مصرف می کنند.

عوارض جانبی و مضرات تخم گشنیز

  • مصرف تخم گشنیز در برخی افراد با واکنش های آلرژیک، مشکلات کبدی و ناراحتی معده و گوارش همراه است.
  • کسانی که به برگ گشنیز یا جعفری حساسیت دارند نباید تخم گشنیز مصرف کنند.
  • تخم گشنیز با داروهای کاهنده قند و فشار خون تداخل دارد و ممکن است باعث کاهش شدید قند خون یا فشار خون شود.
  • زنان باردار قبل از اضافه کردن تخم گشنیز به رژیم غذایی خود حتما با پزشک مشورت کنند.
  • مصرف تخم گشنیز باعث ایجاد حساسیت پوست نسبت به آفتاب می شود.

منبع: organicfacts naturalfoodseries drhealthbenefits vkool

🔥 فال امروزتو خوندی؟

فالم رو نشون بده